Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego kawałka chleba, jakim dzielimy się w czasie kolacji wigilijnej. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres od września do grudnia, bowiem to właśnie na Wigilię w każdym domu opłatki się pojawiają.
Robi się je jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po dokładnym ich wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w piecu i przycina na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+